Aktivně v pasivním bydlení

Marie Lesáková
Aktivně v pasivním bydlení - Náhledový obrázek
Na pražském veletrhu Střechy Praha 2023 odprezentoval Wienerberger hned několik převratných novinek. Největší pozornosti se těšily fotovoltaický modul Wevolt X-Tile a fólie pro ploché střechy Leadax Roov (obr. 1). Tondach uvedl tradiční pálené střešní tašky s novou povrchovou úpravou v odstínu černé a nové názvy střešních tašek. 
Obr. 1
Obr. 1

Při stavbě pasivního domu hraje důležitou roli využití sluneční energie. Společnost Wienerberger reaguje na obrovský zájem o fotovoltaiku inovativním systémem Wevolt X-Tile. Nejedná se ovšem o klasickou solární tašku ani o běžný nadstřešní panel. Tyto moduly se vkládají mezi běžnou krytinu a montují se zároveň se střešními taškami, nijak proto nenarušují estetiku stavby. Odpadá tím i nutnost instalovat nosnou konstrukci pro klasické solární panely. S podobným řešením se můžeme potkat výjimečně, i proto jeho přihlášení do soutěže E.ON Energy Globe přineslo společnosti Wienerberger druhé místo. Na trh se dostane ve druhé polovině tohoto roku, nejpozději na začátku roku 2024.

Ekologické a funkční
Hydroizolační fólie Leadax Roov představuje snadné řešení pro ploché a mírně šikmé střechy. Tato fólie je na chemické bázi PVB a její základ tvoří například odpad získaný z bezpečnostních fólií autoskel. K aplikaci střešního pláště s touto inovativní fólií není zapotřebí horkého vzduchu ani otevřeného ohně. Vystačíte si nůžkami, válečkem a Leadax Roov Bio Bind (kapaliny na bázi etanolu, izopropylalkoholu (IPA). Fólie, vyznačující se vysokou životností v řádu desítek let, je vyráběna v bílé barvě, čímž brání přehřívání střešního pláště a je ideálním podkladem pro montáž fotovoltaických elektráren (obr. 2). Celý systém aplikace je uzpůsoben tak, aby se fólie po skončení své životnosti dala zpětně recyklovat, proto se hydroizolační fólie Leadax Roov vyznačuje nízkou ekologickou stopou, což ocenila čestným uznáním porota soutěže GranPrix při veletrhu For Arch a nejvyšším oceněním Zlatá taška 2023 na veletrhu Střechy Praha.

Obr. 2
Obr. 2

Tradice, která nevybledne
Tondach ale i přes inovace zůstává věrný klasickým páleným střešním taškám (obr. 3). Ty vyrábí tradičními metodami tak, aby vydržely sloužit svému majiteli déle než sto let. Nyní však některé z nich oblékly nový kabát. V posledních letech stále více lidí touží mít nad hlavou černou střechu, proto zařadil Wienerberger do své nabídky povrchových úprav i černočernou engobu s názvem grafen. Barva si svůj uhlový odstín udrží dlouhá léta, u tmavé střechy je stálost velmi důležitá. Aby působila nepřehlédnutelně, musí zůstat 100% černá a v tomto ohledu je krytina Tondach sázkou na jistotu.

Obr. 3
Obr. 3

Nový název, ale tašky stejné
Co se ale v průběhu času natrvalo změní, jsou názvy tašek. Společnost se rozhodla některé své produkty přejmenovat tak, aby jména tašek logicky korespondovala s označováním v rámci koncernu Wienerberger. Názvy se skládají ze dvou výrazů – charakteristiky tašky a přípony Ton, jako Tondach. Číslovka za názvem tašky, stejně jako dřív, udává přibližnou spotřebu tašek na m². Francouzskou a Falcovku tedy nahradí název Traditon, odvozený od slova tradice, kterou je právě drážková krytina s přesným laťováním. Brněnka a Hranice se změní v Renoton, jako tašky ideální pro rekonstrukce. Z ploché krytiny Figaro se stane Planoton, vycházející z anglického slova plane – rovina. Samba s esovitým prohnutím bude Sensaton a Stodo přejde pod označení Contiton, odvozené z latinského continiere pro tvar jednožlábkové tašky. Pro snazší orientaci bude výrobce ještě letos uvádět oba názvy.

Článek je zařazen v kategoriích

Zveřejněno: 20.3.2023