Fasáda z lícového zdiva na Fakultě architektury ČVUT

M. K. + red.
Fasáda z lícového zdiva na Fakultě architektury ČVUT - Náhledový obrázek
Plášť budovy je částečně z betonu a především z přizdívky z červeného lícového zdiva. Lícové cihly byly vybrány díky svému nezaměnitelnému vzhledu a také díky požadavkům na vysokou kvalitu opláštění budovy. Splňují nejvyšší požadavky – jako je mrazuvzdornost, stálobarevnost, má prakticky neomezenou životnost. Takto provedená fasáda je i tedy i bezúdržbová.
Tyto lícové cihly pokrývají plochu cca 4170 m2(typ materiálu: lícová cihla Buchholz, odstín cihlově červený, povrch hladký). Je to jeden z nejpoužívanějších typů používaných na výstavbu velkých objektů, ale také i menších staveb jako jsou např. ploty, zídky, komíny apod. Zde se zdily lícovky jednokrokovou maltou pro zdění a současné spárování. U fasády z cihlových pásků se nejdříve lepí jednotlivé pásky a poté se zvlášť aplikuje spárovací hmota ve vybraném odstínu. 

Celá fasáda je tzv. sendvičové zdivo. V tomto případě je spojení zateplovacího systému s přizdívkou z lícových cihel a mezitím odvětrávanou vzduchovou mezerou. Zateplovací systém i lícové cihly musí být řádně ukotveny a lícovky správně vyzděny. Kompletní fasáda z lícových cihel je kompaktní a nezávislá na chování okolních konstrukcí.

Fakulta architektury ČVUT v Praze (obr. 1 až 3) oslavila v lednu 2022 své 10. výročí otevření budovy, k tomuto jubileu byl natočen film necelých 30 minut dlouhý s názvem „Trochu poučnej barák“, který naše společnost také částečně finančně podpořila. Dokument ukazuje, proč byl vybrán daný projekt, dle kterého se výstavba prováděla.

Obr. 1 až 3


Interiér je tvořen z čistých betonových linií s otevřeným prostorem, který zajišťuje propojení a možnost komunikace osob pohybujících se jednotlivými patry. Budova má automatické řízení ventilace a stínění. Kromě ateliérů, kanceláří a dalších prostor v budově najdete kavárnu, prostory pro odpočinek, studium apod. Celkově interiér zapůsobí klidným a velmi příjemným dojmem.

Stavba tvoří písmeno L, prostor před fakultou měl za cíl podpořit setkávání studentů i mimo budovu. Roh prostranství je uzavřen pilotem s funkcí odvětrávání podzemního parkoviště. 

Fasády z lícových cihel a obkladových pásků mají estetický vzhled s puncem originality.

Článek je zařazen v kategoriích

Zveřejněno: 18.3.2023