Vertikální lakovna pro profilový materiál délky až 3,3 metru

Stanislav Kopeček, Martin Hublar
Vertikální lakovna pro profilový materiál délky až 3,3 metru - Náhledový obrázek
V dnešní době je oplocení neodmyslitelnou součástí většiny staveb, ať už se jedná o soukromé domy, průmyslové areály, sportoviště či veřejné objekty. PLOTOVÉ CENTRUM KOPEČEK rozhodla vybudovat novou lakovnu. Obrátila se na společnost IDEAL- Trade Service, výrobce lakovacích technologií, který navrhl vertikální lakovnu, jednu z mála v ČR. Díky novému systému s vertikálním zavěšením výrobků se podařilo výrazně zvýšit produkční kapacitu a snížit provozní náklady. 
První plot jsme dodali v roce 1997
„Náš první plot jsme zákazníkovi dodali v roce 1997. Nebyl to plot, kterým bychom se dnes chlubili, navíc jsme ho málem postavili poloviční. A to, že ho stavěl původní profesí elektrikář, který jen chtěl vyzkoušet motorový vrták zakoupený ve výprodeji, byla vlastně náhoda. Rozhodně byla ale šťastná, protože majitel dnešního Plotového centra, Libor Kopeček, díky ní zjistil, že ho ploty opravdu baví. O tři roky později už jsme realizovali 70 zakázek ročně. S přibývajícími zakázkami a specifickými požadavky zákazníků postupně přicházely cenné zkušenosti a firma přirozeně rostla,“ popisuje Stanislav Kopeček, prokurista společnosti.

Dnes je PLOTOVÉ CENTRUM KOPEČEK významným a stabilním hráčem na českém a slovenském trhu s drátěným oplocením. V sortimentu jsou tisíce položek vlastní výroby nebo od renomovaných dodavatelů. Hlavním mottem společnosti je zachování vysoké kvality za přijatelnou cenu. 

Krok k automatizaci a inovaci
Společnost PLOTOVÉ CENTRUM KOPEČEK v posledních letech značně investovala do rozšíření svého výrobního areálu, zejména do nových technologií zaměřených na automatizaci, mimo jiné například CNC laserové řezání, ohýbání a robotické svařování.

Aby byla schopna reagovat pružněji na požadavky zákazníků, vznikl projekt nové vertikální lakovny s orientací především na profilový materiál, jímž jsou kulaté i jeklové plotové sloupky a vzpěry. Pro projekt byl výběrovým řízením vybrán přední dodavatel technologií pro lakovny, firma IDEAL-Trade Service spol. s r. o. „Tato volba se jednoznačně vyplatila. Od začátku do konce jsme se setkali pouze s profesionálním přístupem a setkáváme se s ním i při následné spolupráci,“ potvrzuje Libor Kopeček, majitel společnosti.

Obr. 1


Vertikální lakovna
Vertikální lakovny nejsou příliš obvyklé, ale zato jsou nejefektivnější technologií pro lakování výrobků o větších délkách s malou tvarovou složitostí. Ty jsou na dopravníku zavěšeny ve svislé poloze. Technologie vertikálního zavěšení výrobků dokáže pojmout velké množství lakovaných profilů s minimem obsazeného prostoru ve výrobní hale a také zlepšuje manipulaci při navěšení. Obsluha lakovny neztrácí čas tzv. podvěšováním výrobků. 
 

Časový rámec pro realizaci vertikální lakovny je prakticky stejný jako u stavby horizontální lakovny, stejně jako se výrazně neliší pořizovací investice obou variant.

Lakovnu lze koncipovat i pro 6 m dlouhé profily. Jsou vhodnou volbou pro velkokapacitní závody, např. pro výrobu profilů na okna, regálů, plotů, žaluzií a podobně.

Speciální vertikální závěsový systém HangOn
Důležitým požadavkem byla nutnost lakovat plotové profily a trubky bez předvrtaných děr a bez stop po zavěšení. Nebylo tedy možné použít běžné háčky – standardní zavěšení přes otvory v daném výrobku. Pro splnění takového požadavku vývojové oddělení HangOn navrhlo speciální trubkové háky, na které můžeme přes vnitřní stěnu zavěsit jakýkoliv průměr nebo tvar. Úkol to nebyl vůbec snadný, protože některé profily s délkou 3,3 metrů, váží až 12 kg! Bylo také samozřejmě nutné počítat s tím, že díly jsou silně nakonzervovány, takže přilnavost háků je mnohem nižší. Háky taktéž musí vydržet mnohonásobné použití s velkými změnami teplot. Nové vertikální zavěšení přes trubkové háky má nejen výhodu obrovské kapacity, ale také to, že nedochází k zalakování kontaktního bodu (hák je schovaný uvnitř), a tím lze omezit na minimum i chemické odlakování závěsové techniky.

Kapacita lakovny
Kapacita nové lakovny se zvýšila více než šestinásobně na aktuálních 4300 profilů/12 hodin! Tato vertikální lakovna při nominální rychlosti dopravníku dokáže bez problémů nalakovat i 1 188 000 m²/rok při dvou směnách. V převodu na sloupky oplocení by se tedy jednalo až o dva miliony sloupků.

Ekologie a nízké náklady na prvním místě
Vertikální lakovací linka pro výrobu plotových dílců o délce až 3,3 m je navržena s ohledem na současné trendy v povrchových úpravách a na nejmodernější dostupné technologie. Velkou roli při návrhu linky hrála ekologie provozu a nízké provozní náklady. Součástí dodávky linky byla vzduchotechnická jednotka s rekuperací tepla.

Obr. 2

Dodávka komplexní technologie
  • Speciální vertikální zavěšovací systém HangOn.
  • Třístupňová chemická předúprava pro docílení vysoké životnosti dílů. Jedná se o tzv. duplexní systém*, léty ověřený jak ve stavebním průmyslu, tak i firmou PLOTOVÉ CENTRUM KOPEČEK na nespočtu realizací.                                                                                                                                                          
* Duplexní systémy se skládají ze základního zinkovaného povlaku a následného povlaku nátěrových hmot. V tomto případě vysoce kvalitních práškových nátěrových hmot bez obsahu VOC (těkavé organické látky). Tímto docilujeme minimálního zatížení pro životní prostředí a dlouhé životnosti plotových dílů.

Obr. 3

  • Sušicí pec. Pec dokonale vysouší zinkový povlak před aplikací práškových nátěrových hmot.
  • Vypalovací pec. Důležitým krokem při použití termoplastických nátěrových hmot je perfektní vytvrzení (tj. zesítění a spojení polymerních řetězců do dlouhých makromolekul) při zvýšených teplotách.
  • Nerezová lakovací kabina s externím odsáváním a recyklací nátěrových hmot. Automatická kabina vyvinutá ITS nevyžaduje žádný zásah obsluhy ani při velkých sériích. Je vybavena cyklónovým odlučovačem pro možnou změnu barvy a zejména pro opětovné využití práškové barvy, která neulpěla na dílech.
  • Řídicí systém HiVision. Celou technologii ovládá systém řízení HiVision® Complex, přístup je možný i vzdáleně z internetového prohlížeče pomocí HiVision® WebControl.

PLOTOVÉ CENTRUM KOPEČEK
PLOTOVÉ CENTRUM KOPEČEK je společnost sídlící v Rajhradě u Brna s prodejní pobočkou v Mukařově u Prahy a sesterskou společností operující v Žilině (SK), zaměřující se jak na oslovení trhu B2B, tak i B2C. Díky investicím do moderních technologií se společnost posunula z obchodní společnosti s přidruženou výrobou na společnost obchodně výrobní. Aktuálně své výrobky dodává do největších sítí stavebnin, specializovaným prodejcům zaměřeným na plotové systémy, řemeslníkům i maloobchodním zákazníkům. Zároveň zabezpečuje i rozsáhlé realizace pro soukromý a veřejný sektor nebo se na nich podílí dodávkami. A to stále včetně individuálního přístupu, který nové technologie umožňují.

Obr. 4

Článek je zařazen v kategoriích

Zveřejněno: 19.3.2023